Cele mai comune afectiuni ale unghiilor

Corpul noastru găzduiește o varietate de microorganisme, aceste microorganisme includ, de asemenea, bacterii și fungi. Infecțiile fungice sunt cauzate de organisme microscopice care traiesc pe pielea noastră și pe țesutul mort al parului si unghiilor noastre. Lista de mai jos conține cele mai comune afecțiuni ale unghiilor.

Paronichia, cunoscuta si sub denumirea de panaritiu este o infectie care survine in jurul bazei unghiei. Aceasta este de doua feluri: paronichia acuta- care surivne brusc si paronichia cronica- care se instaleaza treptat. Daca panaritiul nu este tratat in timp util,poate afecta chiar si tendoanele, iar cel care se confrunta cu o astfel de infectiepoate chiar pierde degetul.

Cauzele sunt: muscaturi sau intepaturi de insecte, infectarea cu bacterii precum Streptococcus si alti agenti infectiosi. Insa in cazul unei astfel de infectii, unghia se poate trata cu ajutorul unor antibitoce luate pe cale orala sau cele aplicate local.

Pentru a preveni astfel de infectii ale unghiei, este indicat sa folositi manusi daca faceti activitati care poate duce la muscaturide insecte( de exemplu daca lucrati cu albine sau faceti munca in gradina). Mentineti o igiena adecvata a mainilor si evitati sa va roadeti unghiile.

…………………………………………………………………..

 

 

Infecții bacteriene Pseudomonas poate să apară între unghiei naturale și patul unghial, și / sau între un strat de unghii artificiale și unghia naturală. Mulți oameni au fost făcuți să creadă că clasic decolorarea „verde” a acestui tip de infecție este un anumit tip de mucegai. În realitate, mucegaiul nu este un agent patogen uman. Decolorarea este pur și simplu un produs al infectiei si este cauzat în primul rând de compuși de fier. Pseudomonas prospera în locuri umede; se hraneste pe tesutul mort și bacteriile din unghie, în timp ce nivelul de umiditate crescut îi permite să crească. Efectele acestei infecții va duce unghiei pete întunecate și înmuiere a patului unghiei sub parte artificială. Dacă bacteria a intrat între unghie și patul unghial, aceasta va cauza aceleași decolorările și poate de asemenea provoca desprinderea unghiei de patul unghial.

……………………………………………………………………………………………

 

O infecție fungică sau drojdie care are ca rezultat Onicomicoza, ciuperca invadeaza spațiul dintre vârful degetului și vârful unghiei, acesta din urmă se separă de patul unghial și devine galben.Acest tip de infecție este caracterizat prin onicoliza (unghii separare placă) cu resturi evident sub placa de unghii. In mod normal este albă sau de culoare gălbuie, și se poate modifica, de asemenea, textura și forma unghiei.Ciuperca digeră keratina din care unghiei este alcătuită. Când infecția progresează, resturile organice se acumulează sub placa de unghie

Netratata rapid, infectia se poate raspandi in profunzimea unghiei, avand ca rezultat ingrosarea si exfolierea, insotite de durere si disconfort la mers. Sunt si cazuri in care unghia cade, partial sau in totalitate, intrucat prin exfoliere, devine casanta si nu mai rezista la traumatisme.

Tratamentul este deosebit de important, pentru ca onicomicoza nu deranjeaza numai prin aspectul inestetetic, insa poate da infectii la distanta, mai ales in cazul persoanelor cu diabet sau cu alte afectiuni cronice.

Onicomicoza situata la nivelul patului unghial al piciorului este mai frecventa, mediul umed si cald din incaltaminte favorizand evolutia acesteia, insa poate fi intalnita si la nivelul unghiilor mainilor, mai ales la persoanele cu imunitatea scazuta. Pe langa tratamentul care se impune, aceste persoane ar trebui sa isi faca si cateva analize generale, de multe ori medicul constatand si o alta afectiune sistemica.

Cand onicomicoza se manifesta cu febra aproape de 38 grade Celsius, sensibilitate accentuata la locul infectiei, inrosire, caldura degajata si secretie purulenta, atunci este obligatoriu un consult medical de specialitate de urgenta.

 

……………………………………………………………………………….

 

 

Fara indoiala ca Pecinginea este o boala dintre cele mai contagioase. Aceasta se poate lua prin simpla atingere a unui deget sau a prosopului folosit de bolnav. De obicei incepe prin aparitia unei pete sau cos rosu de marimea unei jumatati de bob de mazare. Apare deseori pe obraz sau in jurul nasului, si poate fi confundata cu o eruptie insotita de senzatia de frig sau febra. Curand incepe sa se mareasca, se basica, supureaza si se intinde si la alte parti ale corpului. In cele din urma eruptia cu basisi se usuca si ia forma unei cruste galbene, care se desprinde usor.

De fapt, pecinginea este o infectie a pielii cu streptococi si stafilococi. Poate fi luata de oricine si la orice varsta, insa copii par a fi deosebit de sensibili la aceasta infectie. Intradevar daca pacientul nu se abtine de a atinge cu mana ranile , afectiunea poate dura la infinit. Daca insa este atent si se fereste de a atinge partile afectate, el se poate vindeca in doua saptamani.

Pentru tratamentul pecinginei se foloseste otet de mere; se uda degetul in otet si se aplica pe fiecare loc afectat. Tratamentul se face de 6 ori pe zi, in intervale regulate, incepand de dimineata pan la culcare. De obicei, pecinginea tratata astfel disapre in 2 – 4 zile.

 

……………………………………………………………

 

 

Onychatrophia, cunoscută sub numele de atrofie; descrie pierderea parțială a unghiilor; unghia pierde strălucirea, se micsoreaza, și cade.

Dacă rezultatul de deteriorare a matricei, care ar afecta numai o unghie, sau o problemă de sănătate mai mare, în timp acesta ar putea afecta toate cele 20 de unghii. Când o unghie este atrofiată, își pierde aspectul sanatos, începe să se micșoreze în dimensiune, și se poate usca în cele din urmă cu totul. Odată ce o unghie este atrofiată, o afecțiune cunoscută sub numele onychatrophia, unghia este definitiv pierdută acest proces nu este reversibil.

 

…………………………………………………………………………

 

 

 

Onicorexis sunt unghiile fragile care au de asemenea, o serie de creste longitudinale . Aceasta neregularitate poate fi rezultatul eredității, utilizarea de solvenți puternici la locul de muncă sau acasă, inclusiv solutii de curațare de uz casnic.

………………………………………………………………………………………………….

 

 

Onychauxis este denumirea medicala pentru o afectiune a unghiilor ce face ca acestea sa creasca anormal de groase. De-a lungul timpului, unghiile pot deveni groase, curbate si vor capata o culoare alba sau galbuie. Aceasta ingrosare poate forta corpul unghiei sa se separe de patul unghiei.

Desi anumiti fungi ai unghiilor de la picioare pot provoca simptome similare, onychauxis nu este o afectiune cauzata de o ciuperca. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta o ciuperca creste daca este prezenta aceasta afectiune.

Onychauxis, numita si hipertrofie a unghiei, este mai frecventa la batrani. Cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat este mai probabil sa dezvolte aceasta afectiune. Hipertrofia unghiilor poate sa apara atat la maini, cat si la picioare. Cu toate acestea, aceasta afectiune este mai frecventa la unghiile membrelor inferioare.

…………………………………………………………………………

Petele albe -Leuconichia -care apar pe suprafata unghiilor reprezinta o problema comuna, ale carei explicatii sunt pe cat de numeroase, pe atat de variate. Mai exact, o multime de tulburari de sanatate, cu un grad mai mic ori mai mare de severitate, pot sta in spatele acestei decolorari, cunoscuta si sub denumirea de leuconichie.

Leuconichia poate afecta una sau mai multe unghii, partial sau total, si se prezinta sub diferite forme: pete, linii, benzi orizontale de culoare alba, decolorari. Cele mai frecvente sunt petele albe, de mici dimensiuni. Trebuie spus, de asemenea, ca leuconichia, orice forma ar lua, poate fi congenitala sau dobandita, in primul caz fiindu-i asociate si malformatii si/sau deficiente (cum ar fi surditatea).

Leuconichia poate fi declansata de foarte multi factori, clasati in functie de tipul formatiunilor albe pe care le determina. Spre exemplu, petele albe pot sugera carente (fier, zinc), alergii la substantele si materialele aplicate pe unghii (lac, acrilic, pila), artrita sau se pot dezvolta in urma unor traumatisme ale patului unghial. Liniile albe orizontale se formeaza in contextul unui deficit proteic, dar si ca urmare a unei afectiuni hepatice. La fel de bine, insa, decolorarea totala sau partiala a unghiei poate trada afectiuni renale, anemie, boli cutanate, infectioase, neoplazice, autoimune, metabolice s.a.

…………………………………………………………………………..

 

Liniile Beau sunt unghiile care sunt caracterizate de linii orizontale de celule întunecate și depresiuni liniare. Această tulburare poate fi cauzată de traumatisme, boli, malnutriție sau orice condiție metabolice majore, chimioterapie sau alte evenimente dăunătoare și este rezultatul întreruperii procesului de formarea de proteine la nivelul unghiei.

 

……………………………………………………………………………..

 

 

Melanonychia sunt benzi verticale pigmentate, de multe ori descrise ca de unghii „alunițe”, care formează, de obicei, în matricea unghiei. Ar putea semnifica un melanom malign sau o leziune. Dungi întunecate poate fi un fenomen normal la persoanele cu tenul inchis la culoare și sunt destul de comune.

…………………………………………………………………………………………..

Pterigionul este avansul pielii de pe deget pe patul unghiei, de obicei apare ca rezultat în urma unor traumatisme la nivelul matricei sau din cauza unei proceduri chirurgicale sau printr-o tăietură adâncă la nivelul unghiei. Rezultatele pterigion în pierderea unghiei se datorează dezvoltării țesutului cicatricial. Cortizon este utilizat pentru a preveni dezvoltarea de tesut cicatricial.

……………………………………………………………

 

Hematomul este rezultatul unei traume a unghiei. Se poate întâmpla la simpla frecare de pantofi necorespunzător sau preastrans sau în urma unei loviturii foarte puternice. Patul unghie va sângera din cauza acestei traume și sângele este prins între patul unghiilor și unghiei. Un hematom poate indica, de asemenea, un os fracturat. Hematomul poate duce la separare unghiei de patul unghial, deoarece sângele poate atrage ciuperci si bacterii zona se poate infecta.

……………………………………………………………………………..

 

Unghiile fragile sunt caracterizate printr-o divizare pe verticală sau separarea straturilor unghiei. În cele mai multe cazuri, divizarea unghiilor și crestele verticale sunt caracteristice procesul natural de îmbătrânire. Această problemă a unghiilor este, de asemenea rezultatul supraexpunerea la apă și solvenți chimici cum ar fi soluții de curățare de uz casnic. Pe masură ce îmbătrânim, fluxul natural al patului unghiilor cu uleiuri și apă este redus foarte mult. Aceste substanțe uleiul și apă sunt ”cimentul” care țin straturile unghiei împreună și oferă placii flexibilitatea inerentă. La primele semne de divizare sau peeling este recomandată o rehidrat straturile unghiei și a cuticulei ulei care contine jojoba si vitamina E . Uleiul de jojoba are o molecula foarte mic, care poate penetra suprafața unghiei, deschide straturile și trage vitamina E după ea. Structura moleculara a vitaminei E este prea mare pentru a penetra straturile unghiei sau stratul de suprafață a pielii fara beneficiile de ulei de jojoba. Hidratearea unghiei și a cuticulei de cel puțin două ori pe zi, mai mult, dacă țineți mâinile în apă foarte mult. Purtați mănuși atunci când lucrează cu soluții de curățare de uz casnic, și amintiți-vă: apa este considerată „solventul universal”, și este într-adevăr un „produs chimic”.

Lasă un răspuns