3 motive pentru care gelul arde la polimerizare

Dragilor, astazi vom aborda un subiect complex, dar foarte des intalnit, atat printre noi, tehnicienele, cat si printre clientele noastre. De ce arde gelul cand este expus la lumina UV ? Exista foarte multe pareri referitoare la acest subiect iar Lumi Alecu, inginer chimist si trainer Tienda, ne  prezinta 3 motive pentru care gelul uv arde si ce putem face pentru a evita acest fenomen!
Inainte de acestea, haideti sa intelegem ce inseamna fenomenul de polimerizare. Reactia chimica in cursul careia se creeaza legaturi noi intre moleculele din gel se numeste polimerizare. Ceea ce se intampla, de fapt, este foarte simplu, gelul uv trece din stare lichida in stare solida. Starea fluida, gelul uv proaspat aplicat, este caracterizata de o energie chimica mai inalta, iar starea solida, gelul intarit, este caracterizata de o energie chimica scazuta. In cursul procesului de polimerizare diferenta de energie dintre cele doua stari este eliberata sub forma de caldura. Reactia chimica este initializata cu o cantitate mica de energie uv primita de la lampa, dupa care reactia continua pe cont propriu cu degajare de caldura, care se opreste doar la atingerea starii solide.

Iata 3 motive pentru care gelul uv arde la contact cu lumina uv.

  1. In primul rand, nerespectarea indicatiilor cu privire la timpul recomandat pentru polimerizare. Pe site-ul Tienda, gasiti la fiecare produs o descriere care contine si timpul recomandat de polimerizare. De asemenea, exista si recomandari pentru lampa uv de care trebuie sa tinem cont! Daca in descrierea produsului este mentionat ca trebuie sa folosim o lampa uv de 36W si noi folosim o lampa de 48W, 54W sau 60W, procesul de polimerizare se va scurta. Motiv pentru care apare senzatia de arsura, se va elibera aceeasi cantitate de caldura intr-un timp mult mai scurt, iar unghia se va supra-incalzi.
  2. In al doilea rand, aplicarea unei cantitati mari de gel favorizeaza aparitia senzatiei de arsura. De ce? Simplu, cantitatea de caldura degajata in cursul polimerizarii este direct proportionala cu cantitatea de gel folosita. Prin urmare, aplicarea gelului in strat prea gros cu intentia de a scurta timpul de lucru, nu este altceva decat o iluzie. Acest fapt conduce la degajarea in 3 minute a aceleiasi cantitati de caldura, care in mod normal ar necesita un interval de 6-9 minute pentru a se degaja in mod confortabil, fara a crea senzatia de arsura.
  3. Un al treilea motiv pentru care gelurile uv ard atunci cand sunt polimerizate cu lumina uv poate fi reprezentat de faptul ca exista persoane ale caror unghii sunt foarte sensibile. Fie pentru ca au suferit traumatisme, fie ca s-au nascut cu o sensibilitate ridicata la nivelul unghiilor, aceste cliente pot simti o usoara arsura in timpul procesului de polimerizare, indiferent de gelul uv folosit.

Nu toate persoanele au acelasi prag de declansare a senzatiei de disconfort termic care culmineaza cu senzatia de arsura. Prin urmare, daca avem o clienta noua trebuie sa o intrebam ce experienta are cu unghiile tehnice, daca a mai purtat, daca a observat aceasta senzatie de arsura. Pentru clientele existente ne vom nota intr-un carnetel reactiile specifice pe care le-am constatat in cursul sedintei de manichiura cu unghii tehnice.  Este de asteptat ca persoanele cu constitutie mai slaba si tegumente subtiri sa fie mai predispuse la senzatia de arsura decat cele cu o constitutie solida. Ne vom adapta tehnica si viteza de lucru in functie de sensibilitatea clientei. De exemplu la clientele sensibile vom acorda o importanta deosebita pregatirii unghiei naturale, fara a o pili in exces si fara a folosi substante agresive, precum primerul cu acid. De asemenea, vom utiliza o lampa de putere mai mica, cu tuburi fluorescente si vom aplica straturi mai subtiri de gel respectand timpul recomandat de polimerizare.

 

Lumi Alecu ne spune ce sa facem pentru a ne linisti clienta atunci cand apare aceasta senzatie de arsura.

1.Sfatuim clienta sa scoata mana din lampa dupa primele 10-15 secunde de polimerizare sau imediat ce senzatia de arsura apare. Dupa o pauza de 10 secunde reluam procesul de expunere in lampa uv pana la incheierea intervalui de polimerizare recomandat. In scurta pauza, actiuni precum suflarea aerului rece peste unghii sau apasarea cu degetele pe tablia mesei par sa dea rezultate imediate in ameliorarea senzatiei pentru majoritatea clientelor. Ideal este sa distragem putin atentia de la senzatia neplacuta, uneori simpla discutie cu clienta in timpul procesului de polimerizare face ca arsura sa treaca neobservata.

  1. Folosim geluri recomandate de producator ca fiind cu degajare de caldura redusa. De exemplu, Tienda are in gama Gelaxyo gelul COMFORT, despre care veti auzi mai multe pe pagina noastra de Facebook. Aceste geluri au o compozitie speciala, din acest motiv costa putin mai mult decat un gel uv normal, insa puteti recupera aceasta diferenta de pret din pretul manichiurii cu gel uv.
  2. Explicam clientei procesul ce are loc si faptul ca pentru a obtine unghii rezistente este necesar sa se degaje aceasta caldura, altfel polimerizarea ramane incompleta si unghiile se vor rupe. Gelurile care nu degaja caldura nu ating cea mai stabila stare posibila, deci nu vor fi cele mai rezistente. Intelegand aceste lucruri, clientele vor accepta o mica stare de disconfort, insa neprevenite se pot speria sau pot chiar ramane cu o trauma psihica. Multe cliente au impresia ca lampa este cea care le arde si ajung sa-si puna intrebarea daca este ceva in neregula cu lumina emisa de aceasta sau daca gelurile le ataca unghiile. Trebuie sa le explicam ca radiatia UV a lampii se situeaza la un nivel total nepericulos, mult mai mica decat cea la care sunt expuse in cadrul saloanelor de bronzare artificiala, sau dintr-o zi plina soare la plaja.

Pentru a va scurta putin timpul dedicat explicatiilor pe care le oferiti clientelor, puteti distribui acest articol pe pagina voastra! Chiar va sfatuim sa „share-uiti” informatiile primite si cu ele. In acest fel veti gasi mai multa intelegere din partea lor si vor sti cum sa reactioneze cand vor fi puse in fata faptului implinit.

Inainte de asta, aruncati o privire si la noul gel Karat: Blush de la Gelaxyo by Tienda!

1 thought on “3 motive pentru care gelul arde la polimerizare

  1. […] Trebuie sa respectam intotdeauna timpii de polimerizare indicati de producator, in corelatie cu puterea si tipul lampii folosite, daca dorim sa obtinem rezistenta maxima de la gelurile noastre (vezi si articolul “De ce ard gelurile” AICI). […]

Lasă un răspuns