Lampa CCFL sau Lampa LED?

Timp de citire: 7 minute

 

Fetelor, in ultima perioada am fost intrebata foarte des care este cea mai buna varianta, lampa CCFL sau lampa LED?

In primul rand, trebuie sa stiti ca, desi multe tehniciene cred asta, CCFL si LED nu reprezinta acelasi lucru! CCFL este un tub fluorescent cu catod rece, in forma de spirala.

Lampa cu LED contine diode emitatoare de lumina uv, care masoara cativa milimetri si de obice sunt plate, de forma unui patrat sau dreptunghi.

Astazi va voi prezenta cateva dintre asemanarile si deosebirile dintre acestea, pentru ca fiecare dintre voi sa faca alegerea potrivita!

Asadar, iata cateva asemanari:

  • Ambele functioneaza fara sa se incalzeasca
  • Au dimensiuni compacte
  • Numarul orelor de functionare este de ordinul zecilor de mii

Asa cum puteti observa, comparativ cu lampile uv clasice care se incalzesc si au dimensiuni mai mari, iar numarul orelor de functionare al acestor lampi uv clasice este semnificativ mai mic, ambele modele, atat lampa CCFL, cat si lampa LED, au specificatii mult mai avantajoase.

 

Deosebirile dintre acestea, sunt urmatoarele:

  • Lampile CCFL sunt mai ieftine decat cele LED, iar puterea de lucru este aceeasi
  • Tuburile CCFL sunt din sticla, sunt fragile si sensibile la socuri, se pot sparge, spre deosebire de LED-uri care sunt mici chipuri electronice, nu se sparg, fiind imune la socuri
  • La aceeasi putere (numar de watt) lampile LED sunt mai compacte decat cele CCFL

din aceasta cauza lampile LED de pe piata au puteri de pana la 60W, pe cand cele CCFL cel mult 24W

  • Tuburile CCFL au de obicei puterea de 12W, comparativ cu LED-urile care au puterea intre 0,5 si 2W. Din acest motiv lampile cu LED au mai multe LED-uri distribuite regulat in interior pentru a asigura puterea totala specificata si o iluminare (relativ) uniforma
  • Lampile CCFL polimerizeaza orice fel de geluri sau oje semipermanente, deoarece au spectru UV extins care acopera toate lungimile de unda UV uzuale.
  • Pentru lampile LED de generatie mai veche trebuie geluri speciale cu polimerizare LED (LED-urile mai vechi furnizeaza doar lungimea de unda UV de 405nm)
  • Doar lampile LED de generatie noua sunt de tip dual (365 + 405nm) si polimerizeaza toate tipurile de geluri sau oje semipermanente
  • Tuburile CCFL se gasesc ca tuburi de schimb si se pot inlocui  de catre oricine, in caz ca totusi se sparg sau ard
  • LED-urile nu se pot inlocui. LED-urile UV nu se pot procura deocamdata ca piese de schimb si chiar daca ar deveni disponibile in comert inlocuirea ar putea fi facuta doar de un electronist/ tehnician calificat, contra-cost. De obicei o lampa LED nu se repara, se foloseste la puterea ledurilor ramase functionale pana la inlocuirea completa, prin urmare, costul este  mai mare in cazul lampilor LED.

 

Nu am uitat de lampile CCFL+LED care imbina avantajele si dezavantajele ambelor tehnologii. De obicei partea CFFL are 12 W iar cea LED, in functie de lampa si de numarul de leduri intre 12-36W. (putere totala  24-48W)

Atentie, insa, la lampile LED fara brand/logo, vandute foarte ieftin pe unele site-uri chinezesti, acestea nu sunt echipate cu LED-uri corespunzatoare si de obicei au LED-uri ieftine de putere mai mica, fiind fortate sa lumineze mai intens prin supra-tensionare, acesta este si motivul pentru care se ard foarte repede (dupa cateva zeci-sute de ore de functionare).

Aceste cazuri sunt semnalate foarte frecvent pe grupurile de pe Facebook.

 

Tagged ,

Lasă un răspuns