3 CRITERII PENTRU ALEGEREA LAMPILOR LED

Dragilor, in acest articol ne propunem sa abordam cateva aspecte pe care trebuie neaparat sa le aveti in vedere atunci cand doriti sa achizitionati o lampa LED.

1. TIPUL LED-URILOR

Lampile LED cu specificatie „Dual – light”,”Dual LED” sau, uneori, ”365+405nm”, au chip-uri LED capabile sa emita simultan radiatie UV cu lungimile de unda de 365nm si de 405nm (nm = nanometri; 1nm = a miliarda parte dintr-un metru) .

Probabil nu va spun nimic aceste cifre, totusi trebuie sa le memoram deoarece au legatura cu fenomenul de polimerizare a gelurilor, care ne intereseaza foarte mult.

Asadar radiatia UV cu lungimea de unda de 365nm este cea la care se polimerizeaza majoritatea tipurilor de geluri UV pe care le folosim. Aceasta valoare (365nm) o vedem inscriptionata si pe soclurile tuburilor UV – deci acest tip de radiatie este cel specific vechilor lampi UV cu tuburi fluorescente.

Pana de curand nu a existat o tehnologie LED care sa poata produce radiatie UV cu lungimea de unda de 365nm. valoarea cea mai apropiata fiind cea de 405nm. Pana in urma cu aproximativ 2 ani lampile LED aveau chip-uri capabile sa emita doar acest tip de radiatie (de 405nm), mai putin energetica, potrivita doar pentru oje semipermanente si pentru unele geluri pe al caror ambalaj scria clar „LED GEL”.

IN CONCLUZIE, orice lampa LED pe care o cumparati in 2018 trebuie sa aibe specificatie DUAL LIGHT, verificati acest lucru ca vanzatorul. DACA NU ARE aceasta specificatie inseamna ca lampa este echipata cu LED-uri de generatie veche, de 405nm. Cu o asemenea lampa NU veti putea polimeriza corect majoritatea materialelor UV aflate pe piata acum.

2. PUTEREA LAMPII

Din experienta de lucru a tehnicienelor (cu lampile existente in acest moment pe piata) reiese ca lampile cu putere de 48W si optiune LOW HEAT sunt cele mai eficiente lampi.

Daca vorbim de puteri mai mari (mai mult inseamna mai bine, nu?), de exemplu 54W, 64W, etc, trebuie sa stim ca supra-accelerarea procesului de polimerizare inseamna aparitia efectului neplacut al senzatiei de arsura pentru cliente. Nu dorim acest lucru, dimpotriva vrem ca intalnirea clientelor cu salonul de manichiura sa fie una cat mai placuta. O putere mai mare de 48W se justifica doar in cazul lampilor destinate pentru 2 maini.

Pe de alta parte intalnim inca multe oferte cu lampi LED de 24W, 9W, sau chiar mai putin. Aceste lampi sunt de obicei mai mici si sunt in principiu destinate pentru polimerizarea ojelor semi-permanente si dau rezultate mai putin bune la polimerizarea gelurilor UV (gelurile pot ramane nepolimerizate complet, mai ales in interior)

Dar ce inseamna optiunea LOW HEAT? Uneori si 48W pot fi prea multi watti, procesul de polimerizare al anumitor tipuri de geluri sau oje se desfasoara prea rapid, iar clientele sensibile se vor plange de aparitia senzatiei de arsura. In acest caz o apasare pe tasta LOW HEAT rezolva problema. Practic lampa va functiona pentru un interval prestabilit la doar jumatate din putere (de exemplu 24W pentru 30 de secunde), apoi puterea va creste treptat pe masura ce functia LOW HEAT controleaza functionarea lampii. Astfel senzatia de arsura va fi diminuata sau eliminata cu totul.

Asadar asigurati-va ca lampa LED pe care doriti sa o achizitionati dispune de optiunea LOW HEAT!

3. GARANTIA

Cand achizitionati lampa trebuie sa o comandati de la un comerciant de incredere, care va ofera si garantie. Trebuie sa stiti ca aceste lampi sunt fabricate de un numar mare de producatori asiatici, care folosesc acelasi tip de carcasa, deci lampile arata din exterior la fel, dar in interior calitatea componentelor si in special a LED-urilor poate sa difere substantial.

Mai trebuie sa stiti ca in acest moment nu exista o posibilitate pentru utilizatorul obisnuit sa poata inlocui LED-urile precum se inlocuiesc tuburile uzate in cazul lampilor clasice. Acest lucru il poate face doar un tehnican profesionist si DOAR in cazul in care DISPUNE de chip-uri LED de schimb similare celor folosite de producatorul lampii.

Vorbind de producatorii lampilor, unii ”producatori” folosesc LED-uri simple pe care le monteaza in lampi care ar trebui sa fie de tip DUAL LIGHT, altii folosesc LED -uri ieftine de putere mai mica, pe care insa le supun unui regim de lucru fortat, rezultatul fiind defectarea (”arderea”) acestora dupa cateva zile/saptamani de utilizare.

Cum nu exista criterii vizuale dupa care sa ne putem da seama de tipul ledurilor utilizate (fie ele rotunde, patrate, galbene sau albe), trebuie sa ne bazam pe increderea acordata comerciantului. Pe de alta parte, valorile scrise pe lampa sau pe cutia lampii nu reprezinta nici o garantie ca sunt cele reale atata vreme cat producatorul/comerciantul nu ne ofera un CERTIFICAT DE CONFORMITATE SI GARANTIE, pe care sa il putem utiliza in caz de nevoie.

Da, producatorul chinez pune de obicei in cutia aparatului un asa zis ”certificat” completat cu date generale, insa il vom putea oare efectiv valorifica daca garantia se ofera de la o distanta de 10.000 km, cu formalitati vamale de indeplinit atat la expedierea cat si la revenirea coletului, si cu un cost al transportului care de obicei cade in sarcina clientului?

Un lucru care ar trebui sa ne dea de gandit este acela ca lampa ne este oferita de comerciantul (neprofesionist) FARA GARANTIE la un pret ”foarte bun”. Acesta este cel mai sigur indiciu ca respectivul comerciant procura aparatele en-gross la un pret inca si mai mic (pentru a ramane rentabil), pret en-gross care reflecta adevarata calitate a lampilor respective si posibilitatea ca acestea sa se defecteze dupa un scurt timp de utilizare.

Daca doriti sa va scutiti de grija acestor criterii si sa achizitionati o lampa LED conforma cu toate cele discutate mai sus, atunci trebuie sa stiti ca la SC Tienda International, firma prezenta pe piata romaneasca inca din anul 2011, gasi acum lampa DUAL LED cu garantie, marca SUN5, de 48W, cu functie LOW HEAT, capabila sa polimerizeze orice tip de gel sau oja semipermanenta: https://goo.gl/4zRHXm

 

A ta prietena,

Luminita Alecu

Tagged , , , , ,

Lasă un răspuns